Mijn worst nightmare…

Mijn worst nightmare…

28 augustus 2018 0 Door Ma-Malu

Wat ik vreesde kwam helaas afgelopen weekend ook uit. Met nog maar 3,5 weken te gaan voor de Disney Run in Parijs speel ik het voor elkaar om een blessure op te lopen tijdens het inlopen van mijn tweede trainingssessie. In mijn vorige blog kon je al lezen dat ik mijn trainingsschema heb losgelaten en nu tot aan de race gewoon ging doen wat goed voelde.
Het werkte want ik heb de hele week al gelopen op gevoel en dat ging prima. Helaas werd ik afgelopen zondag even van mijn wolkje afgeduwd. Na een Fartlek, die heerlijk ging overigens, moest ik nog 2 km lopen om thuis te komen. Ik besloot die afstand in een rustig tempo naar huis te joggen. Ik had nog geen 3 stappen gezet of ik voelde een acute pijn in mijn linkerbovenbeen. “IS NO GOOD” schoot er al door mijn hoofd. En inderdaad iedere stap die ik daarna probeerde te zetten was nog pijnlijker dan de vorige. Ik zag de Disney Run al aan me voorbij gaan. Strompelend kwam ik 30 minuten later thuis aan. Haast in tranen van de pijn en mezelf vervloekend dat ik die stomme laatste kilometers niet gewoon ben gaan wandelen.

Vandaag kon ik dan gelukkig bij de fysio langs. Ik voelde nog steeds de pijn bij het lopen, maar die was al veel minder dan afgelopen zondag. Het warm houden van die spier en het smeren met Voltaren leek te werken. Maar nog steeds vond ik mijn bezoek aan de fysio erg spannnend. Zou ik wel of niet de Disney Run kunnen lopen? Na wat vragen en oefeningen kon hij -Melvin- me gelukkig vertellen dat het allemaal leek mee te vallen. Geen liesbreuk en ook geen krachtverlies.

Diagnose
Een “lichte” verrekking van de musculus adductor magnus/grote dijadductor.
Dit is een spier die loopt van het schaambeen en het zitbeen naar het bovenbeen en zorgt voor strekking van de heup, lichte buiging van de heup en het zijwaarts naar binnen bewegen van het been. De aanhechting van de pees zorgt ervoor dat deze ook bijdraagt aan de naar binnen draaiende beweging van de heup. De spier helpt ook bij het stabiliseren van het bekken.

Toedracht
Bij verkeerde belasting van de spier kan dit pijn geven in de liesregio. Wordt deze verkeerde belasting de spier herhaalt dan kan de peesaanhechting geïrriteerd of ontstoken raken.
De blessure komt vaak voor na een periode van overbelasting op de spier, zoals bij een verhoogde trainingsintensiteit of het veranderen van werkactiviteiten, maar ook een misstap kan een overbelasting zijn en deze blessure veroorzaken.

Vonnis
Wat betekent dit voor de Disney Run? De komende dagen even rust. Dat betekent niet gaan hardlopen, maar wel in beweging blijven. Fietsen of wandelen is prima zolang het geen pijn geeft. Mogelijk is het binnen een week voorbij. Oftewel de Disney Run is naar alle waarschijnlijkheid haalbaar. Misschien niet op het tempo dat ik voor ogen had, maar zeker wel te doen!

Jommes nog 3,5 weken te gaan!