Goedkope hobby…

Goedkope hobby…

27 juni 2018 0 Door Ma-Malu

Toen ik pas begon dacht ik echt niet aan de tijden en snelheden. Ik wilde gewoon 5km aan een stuk kunnen lopen. Ik begon op een sukkeldrafje. 6,5 km per uur op de loopband. Oh wat was ik trots toen ik dat een uur kon volhouden. Saai, maar ik wist zeker dat als ik dat kon ik vanzelf wel sneller zou kunnen. Zeker als ik eenmaal buitenliep. Viel dat even tegen. Ik kon mijn ritme niet bepalen en kon nergens aan aflezen hoe snel ik ging of hoeveel kilometers ik al had gelopen. Wist ik zeker dat ik al ruim 5km had gelopen, bleek het slechts 3km te zijn geweest. Dacht ik dat ik heel hard was gegaan was dat 7km per uur.

Dus kocht ik zo’n hippe band voor om mijn arm waar mijn telefoon in kon en werden mijn loopjes geregistreerd. Heerlijk om te zien hoe ik had gelopen. Als beginnende hardloper las ik natuurlijk alles wat ik kon vinden over hardlopen en werd ik lid van een hardloopcommunity. Mijn redelijk goedkope hobby werd een niet meer zo goedkope hobby. Ik moest ineens een horloge hebben die mijn activiteiten en hartslag bijhield. De Fitbit Charge 2 werd gekocht. Geweldig! Ik had ineens allerlei data waarmee ik mijn loopjes kon analyseren. Weg met die armband en ik kocht een sportriem waar mijn telefoon in kon. Het hardlopen zou nu zeker beter gaan. Inderdaad, maar of dat nu door mijn horloge kwam of gewoon door het trainen? Ik liep langer en beter, maar de Fitbit registreerde niet erg nauwkeurig en had een probleem als het geen connectie had met mijn telefoon. Exit Fitbit, welkom Garmin 235. Wooohooottt geweldig ding! Nog meer data en kunnen vergelijken met andere hardlopers.

Zo bleef ik steeds meer dingen erbij kopen om mijn hobby zo goed als mogelijk uit te oefenen. Want het stopte natuurlijk niet na de aankoop van mijn horloge en ik vond telkens wel een reden om een aankoop te verantwoorden.

  • Het werd warmer en ik ging steeds vaker hardlopen. Dus kocht ik nieuwe sportkleding.
  • Mijn sportriem was uitgerekt en zat niet lekker. Ik kocht een Flipbelt. Nu kon alles mee en zwaaide het niet allerkanten op tijdens het hardlopen. (Oh en drinken mee voor tijdens het lopen dus ook maar gelijk wat flesjes erbij die in de Flipbelt konden).
  • Nieuwe hardloopschoenen omdat mijn man mij de les las over het niet voldoende afwisselen van hardloopschoenen, dus kocht ik uiteindelijk 2 paar.
  • Verlenging digitale coach om te zorgen dat ik blijf trainen voor mijn 36k Disney run challenge.

Hardlopen een goedkope hobby? Ja en nee. Het is een dooddoener, maar het is echt hoe duur je het zelf maakt. Ik bespaar op de kosten voor een sportabonnement, maar de spullen die ik heb en de inschrijfgelden voor een wedstrijd zorgen weer dat hardlopen wat meer kost dan ik in eerste instantie dacht. Of alles het waard is? Voor mij zeker. Ik ben fitter en heb ontzettend veel geleerd van mijn hobby. Het inspireert en motiveert ook telkens weer om die dure hardloopschoenen aan te trekken en een rondje te lopen.